Edelstenen

Op deze pagina beschrijven wij de verhalen die ook wel verteld worden over de stenen, dit vertellen wij ter algemene informatie en niet ter medische indicatie!

 Agaat is in diverse kleuren verkrijgbaar: groen, bruin, grijs, blauw, creme, wit, soms ook geverfd (zeker als het een extreem felle tint is).Agaat komt wereldwijd voor en heeft talrijke soortnamen b.v sneeuw-, wolken-, vuur-, landschap-, ruïne-,turitella-, Botswana-, en Schotse Agaat. In Nederland is het sporadisch te vinden in grindgroeven in Limburg en de Achterhoek.Historische agaat eigenschappen: trekt erfenissen aan, maakt mannen aantrekkelijk voor vrouwen, laat zien wie je ware vrienden zijn.Gezien de grote verscheidenheid aan agaattypes zijn de genezende eigenschappen haast niet in kaart te brengen. Wel de volgende: grillig gelijnde agaten zijn sleur doorbrekend en stimuleren: regelmatig gelijnde agaten zijn rustgevend en stabiliserend, Verder werkt agaat koorts verlagend en afremmend bij epileptische aanvallen. Tegen insectenbeten.

 Amethist komt voor in kleur variërend van Lila naar paars. Amethist is een uitgelezen meditatieobject, het paars van de steen geeft de kleur weer van religiositeit en spiritualiteit. Amethist beïnvloed sterk de hersenschors, werkt dus doeltreffend tegen migraine en spanningshoofdpijn. Bij Slapeloosheid zacht over de slapen wrijven en dan onder de hoofdkussen leggen. Geneeskrachtig bij aambeien, spataderen, brandwonden en verkrampte nek- en schouderspieren. Amethist is genoemd uit het Griekse 'a-methyl' (anti-alcohol) en bestrijdt de neiging tot dronkenschap. Heeft u toch gedronken dan werkt Amethist tegen de kater.

 Amazoniet is doorschijnend tot ondoorzichtig, frisgroen tot groenblauw en soms doorlopen met witte aderen. Steen van vernieuwing van hoop en geruststelling. Helpt uit het dal van de depressie te komen. Verzacht een cynische of sceptische levenshouding. Amazoniet wordt als somatische geneessteen ingezet bij griep en verkoudheid, bij pijnlijke gewrichten, bij haaruitval, tegen jeuk en pijn van muggenbeten. Vitaliseert zenuwen en hersenen.

 De kleur van Aventurijn is meestal groen maar kan ook de volgende kleuren hebben, blauw, rood, grijs, geel en bruin. Deze steen van het toeval bestrijdt dwangmatigheid en obsessie. Stimuleert de kunstzinnigheid. Brengt succes in de liefde en in het levensspel. Aventurijn is een geschikte steen voor drukke mensen. Verder wordt Aventurijn ingezet bij de behandeling van huidaandoeningen: o.a herpes, wratten, puisten, netelroos, eczeem en jeuk. Een wateraftreksel van aventurijn op een wattenschijfje is zeer verfrissend voor vermoeide ogen.

 De kleur van Aquamarijn varieert van lichtgroen tot blauwgroen, volkomen helder tot semi-doorzichtig. Over Aquamarijn wordt het volgende verteld: Aquamarijn heeft terecht een verheven reputatie. Deze fonkelende waterblauwe steen brengt geluk in de liefde, verheldert het denken en stimuleert het gebruik van het intellect en van het gezond verstand. Wordt typisch toegepast op somatisch gebied bij schouder , nek en hoofdklachten. Verder bij Astma, hooikoorts en bij het op gang helpen van een vertraagde stofwisseling.

 Bergkristal is een steen van de zon en schenkt daarom energie aan de mens, verheldert het denken en geeft besef van de universele waarheid. Zowel kristallen als geslepen voorwerpen worden voor meditatie en helder zien gebruikt. Bergkristal is een geneeskrachtig bij rugklachten, angst, wagenziekte, zeeziekte, bloedingen, diarree, menstruatiestoornissen, overgang en depressie.

 De bekendste carneool kleur is rood/oranje, maar geel, roodgeel, roodbruin en bruin zijn even typerend. Carneool in de bijbel kornalijn en sard genoemd, heeft sinds mensenheugenis als talismansteen gefungeerd. Zou beschermen tegen ongevallen en blikseminslag, en zou afwerend optreden tegen bozen krachten, nachtmerries en zwaarmoedigheid. Carneool is de zeer aardse steen van hartstocht en sensualiteit. Intensiveert de liefde tussen individuen en gezinsleden, prikkelt de seks-zin, heft seksuele blokkades op. Carneool wordt vanwege de ijzerinhoud aanbevolen bij bloedarmoede en heeft dikwijls een gunstige uitwerking op suikerziekte; tegen reuma, zenuwpijnen, krampen. Draag een Carneool als je een kouwelijk type bent.
 

 Chalcedoon is er in de kleuren grijs, grijswit, bruin, lichtoranje, lichtblauw en lichtgroen. Versterkt goede karaktereigenschappen, maakt rustig, kalmeert opgewonden kinderen, vermindert lichtgeraaktheid, verzacht verdriet. Chalcedoon is poreus en heeft daarom bloedstelpende eigenschappen. Absorbeert vergiften. Goed tegen winterhanden en -voeten. Ondersteunt aanstaande moeders. Bevordert de aanmaak van borstvoeding.
 

 Zacht gele steen, Citrien is de steen van de nieuwe start. Uiterst energetisch prikkelend zoals de vrucht citroen waarnaar dit mineraal is genoemd. Citrien zorgt voor rijkdom in uw leven, financieel of op het gebied van relaties. Bij somatische zaken treedt citrien ook zuiverend en stimulerend op. Bespoedigt de afvoer van gifstoffen, en heeft een heilzame uitwerking op nieren, lever en galblaas. Zuivert de huid. Bevordert de spijsvertering. Ontstopt constipatie. Verder aangemerkt als specifieke geneessteen bij ontsteking van de urineleiders, astma, diabetes en hepatitis.


 Fluoriet is in beginsel kleurloos maar neemt gemakkelijk kleursporen van andere mineralen over en is daardoor als multikleurig bekend: wit, grijs, geel, wijngeel, groen, lila, paars, roze, blauw, zwart. Het zachte gevoel en de lieflijke kleuren van fluoriet geven rust en roepen liefde en spirtualiteit op. De kristalzonfiguraties inspireren tot creativiteit in de kunst, architectuur en wiskunde. Werkt genezend bij griep, migraine, oorpijn en als profylaxe tegen cariës bij het gebit. Dood ziekte veroorzakende bacteriën en virussen.


 Rode Granaat is een begrip, dit mineraal kan echter in alle kleuren van de regenboog voorkomen. Granaat verhoogt de sensualiteit en sterkt de wilskracht. Doet creativiteit ontplooien, vooral het beeldend voorstellingsvermogen. Degenen die last ondervinden van over activiteit en driftbuien kunnen beter een meer rustgevende steen kiezen. Granaat ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen en stimuleert de bloedsomloop. Niet geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk. Geneeskrachtig bij aandoeningen van de geslachtsorganen, reuma, artritis, verkalking Plaats de steen rechtstreeks op ontstoken plekken.


 Hematiet is er in het roodbruin, grijszwart en zwart. Meestal heeft Hematiet een metaalachtige glans. Hematiet is een geestelijk stabiliserende steen die helpt bij het aanvaarden van de dagelijkse werkelijkheid en die het geduld versterkt. Wordt ook wel gebruikt als kalmeringsmiddel bij hysterische aanvallen en onrust; bij slapeloosheid. Een klassiek geneessteen voor het behandelen van bloedarmoede. Stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen en de bloedcirculatie. Stelpt interne en externe bloedingen (steen op de wond leggen). Lost bloedstolsels op. Werkt verlichtend bij menstruatiepijn, gespannen nekspieren, migraine en rugpijn. Het dragen van deze steen is een energetische aanvulling op het innemen van ijzer supplementen.


 Jade
is er in vele kleuren van vele tinten groen tot geel, rood, roze, lila blauw en wit.
Jade kalmeert als geen andere steen en maakt stressbestendig. Jade geeft moed en doorzettingsvermogen, en verhoogt het spiritueel inzicht. Benaming uit het Portugees voor 'steen van de nieren'. Jade is de traditionele geneessteen bij allerlei kwalen van de urinewegen en voortplantingswegen.


 Jaspis kent vele kleuren veroorzaakt door chloriet, hematiet en andere spoorelementen. Rood en Bruin zijn de bekende Jaspis kleuren maar ook mogelijk zijn geel, okergeel, groen, zwart, blauw en roze.Komt veel voor overal ter wereld. Mooie Jaspis uit Rusland, Australië, Zuid-Afrika, Frankrijk, India, Egypte.Is hard, splijtbaar en scherpgerand, werd in het stenen tijdperk verwerkt tot wapens en gereedschap. Jaspis amuletten uit deze tijd duiden aan dat deze steen ook magische betekenis werd toegedicht.Jaspis is uitermate aardend. Geeft standvastigheid, daadkracht en moed.


 Lapis Lazuli heeft een blauwe kleur en is een ware edelsteen. Machtig en goedaardig. Voor het versterken van wilskracht en vriendschap, het verstevigen van het geloof en idealisme, het (her)ontdekken van spiritualiteit en creativiteit. Historisch misschien de voornaamste en krachtigst geneessteen. Tegen te hoge bloeddruk, epilepsie en beroerte, nagelbijten, roos en haaruitval, wratten, hoofdpijn, oog infecties, zweren, gewichtsproblemen en nog veel meer.


 Maansteen komt voor in de zilverkleurig, grijs, grijswit, lichtgroen en licht roze. Semidoorzichtig en zijdeachtig glanzend. Bevat vaak beweeglijke zilveren strepen en/of een blauw lichtspel. Maansteen herstelt de levenlust, bestrijdt depressie en geestelijke en emotionele vervlakking. Werkt op de hypofyse dus op het stelsel van de voortplanting: bij stoornissen in de menstruatiecyclus, zwangerschapspijnen, ontstoken tepels, impotentie. Kan goed gevolg hebben wanneer gedragen op de buik bij onvrijwillige kinderloosheid zonder lichamelijk oorzaak. Probeer maansteen bij storingen in de lymfatische en hormonale stelsels, ter corrictie van groeistoornissen.


 Malachiet is bleekgroen tot donkergroen. Malachiet wordt van oudsher aanbevolen als amulet (beschermsteen) tijdens de zwangerschap en de bevalling, ook ter stimulering van de melkproductie en als pijnstiller bij menstruatiepijn. Dit kopermineraal is werkzaam tegen reuma (in combinatie met een vegetarisch dieet) omdat koper urinezuren afdrijft. Kan daarmee dus ook heilzaam werken bij nier-aandoeningen. Besrtijd pijn bij krampen, kolieken en kiespijn. Tegen hartkramp. Verbetert het gezichtsvermogen. Wie water drinkt uit een malachietbeker zou de taal der dieren kunnen verstaan.


 Obsidiaan is geheel zwart, Sneeuwvlokobsidiaan is zwart met witte cristoboliet vlokken. Obsidiaan geeft bescherming en begeleiding in dromen en op spirituele reizen. Is dus een belangrijke sleutel bij onderzoek in het onderbewustzijn. Aardend bij geestelijke ontregeling. Werkt tegen virale en bacteriële infecties. Bij koude voeten, rugpijn en maagzweren.


 De hoofdkleur van Onyx is zwart. Ook gelaagde kleurencombinaties: zwart/wit, rood/wit, bruin/wit. Ijzeroxide geeft de donkere kleuren, het wit is gewoon opaal. De naam 'Onyx' is afkomstig uit het Grieks en betekend nagel. Deze steen is dan ook goed voor de nagels en daarop aansluitend ook voor het haar en de huid. Onyx is een geschikte steen voor mensen die zweven, niet met beide benen op de grond staan, te idealistisch zijn, teveel in het hoofd zitten, kortom voor mensen die aarding nodig hebben. Onyx bevordert de concentratie, is dus een uitstekend hulpmiddel bij de studie: plaats een stuk in het gezichtsveld en neem het af en toe in handen. Onyx verbetert het gehoor en het luisteren. Wordt gebruikt bij doofheid en oorsuizingen.


 Parelmoer is op zich natuurlijk geen echte edelsteen. Het is wel een natuurlijk materiaal namelijk de binnenkant van een schelp. Parelmoer straalt onschuld uit.


  Peridoot 
is groen/geelgroen. Het is een beschermende en reinigende steen. de steen helpt om je los te maken van de negatieve invloeden van anderen. Het maakt zelfstandig, assertief en helpt je je eigen weg te volgen. Peridoot voert gifstoffen uit het lichaam af. Herstelt de emotionele balans. Overstemt ongewenste gedachtepatronen. Stelt ons in staat het verleden los te laten en helpt onze persoonlijkheid versterken. Het heeft een positiefe werking op o.a hart, longen en darmen.


 De kleur van Rhodoniet varieert van bleekroze tot sterk stralend roze. Het roze wordt vaak geaccentueerd door glanzend zwarte aders. Rhodoniet bezit een zachte lieflijke uitstraling. Heeft een kalmerende invloed. Versterkt de realiteitszin. Geeft nieuwe moed. Is stabiliserend voor het hart. Vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Inzetbaar bij bronchitis, astma, longkanker en tuberculose. Verder bij diabetes en een slecht gehoor.


 Rozenkwarts
komt voor in heldere tot ondoorzichtige roze kleur! Rozenkwarts is de ideale steen om een sfeer van vrede en gezelligheid in huis te doen ontstaan. Heeft een geruststellende en creatief stimulerende werking op kinderen. Over Rozenkwarts wordt gezegd dat het een goedaardige invloed heeft op anorexia en schizofrenie, verzacht smart en roept op om van jezelf te houden. Ook heeft het een goedaardige invloed op migraine en andere hoofdpijnen, maagklachten, vrouwelijke onvruchtbaarheid, en ontstekingen van de gewrichten. Waarschuwing! Langdurige blootstelling aan zonlicht doet Rozenkwarts verbleken.

 De hoofdkleur van Sodaliet is donkerblauw met een paarse zweem. Sodaliet komt ook voor in lichtblauw, zwart, wit, roze, geel en groen. Er gaat een sterk kalmerende invloed uit van de donkerblauwe, indigo-inktkleurige sodaliet. Het is een goede steen om zenuwachtigheid en hysterie te bestrijden. Beschermt en hersteld het geestelijk evenwicht bij angst en overgevoeligheid. Geeft moed en ondersteunt bij het loslaten van schuldgevoelens.

 Tijgeroog is een bekende geneessteen. Geeft zelfvertrouwen. Gaat kortzichtigheid tegen. Versterkt de realiteitszin en het verantwoordelijkheidsgevoel. Is een krachtige angstremmer en daarom geschikt als ondersteunende en beschermende steen. Somatisch bekend als een verwarmende steen. Tegen aandoeningen van de luchtwegen, bijv. astma.
 

Voor Sieraden met edelstenen kunt u een kijkje nemen op  www.shaneldesign.nl